Zijn er kosten verbonden aan een huisarts bezoek?

In de afgelopen jaren is het zogenaamde eigen risico voor de zorgverzekering een stuk hoger geworden. Ieder jaar komt er wel een beetje bij, alhoewel het er voor 2017 naar uitziet dat deze kosten gelijk blijven aan 2016. Dat is op zich mooi. In feite is het eigen risico het bedrag dat men zelf moet betalen, voordat er een vergoeding van de zorgverzekeraar betaald wordt. Soms wordt er gedacht dat een bezoek aan de dokter ook zelf betaald moet worden. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Nooit kosten voor bezoek aan de huisarts

huisartsHet is een misverstand dat men zelf moet betalen voor een bezoekje aan de Rotterdam zuidplein huisarts. De huisarts wordt altijd direct vergoed door de zorgverzekeraar en er gaat niets van je eigen risico af. Ook hoef je niets voor te schieten, je kunt gewoon zonder zorgen naar de dokter gaan als er bepaalde klachten zijn. Soms stellen mensen een bezoek uit,  omdat ze denken dat er betaald moet worden. Dat is geen goed idee, want de gezondheid staat natuurlijk voorop.

Wat valt van wel onder het eigen risico?

Wanneer er bepaalde medicijnen moeten worden afgehaald bij de apotheek, dan gaat dit in eerste instantie van het eigen risico af. Maar ook als je bijvoorbeeld moet worden opgenomen in het ziekenhuis of een specialist moet bezoeken, dan wordt dit in de meeste gevallen van het eigen risico afgehaald. Zodra je boven het eigen risico zit, dan wordt alles door de zorgverzekeraar vergoed. Er zijn verkeringen die direct alles betalen, maar ook waarbij je het eerst moet voorschieten en vervolgens weer terug krijgt.