Wat te doen in het geval van een blessure?

Beweging is belangrijk voor een gezond lichaam. Er wordt aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Veel mensen gaan dan ook regelmatig sporten. Populaire sporten in Nederland zijn bijvoorbeeld voetbal en hardlopen. Alhoewel sporten erg gezond kan zijn, is er ook een risico op blessures. Iemand kan bijvoorbeeld een enkel verzwikken, last krijgen van de schouders of nek of de knieën. Er zijn diverse behandelingen, waaronder acupunctuur en fysiotherapie die kunnen helpen.

Er zijn natuurlijk legio blessures die iemand kan oplopen, maar dit zijn de bekendste. Bij het sporten gaat het meestal (gelukkig) om vrij kleine blessures. Een kleine blessure kan echter ook groot worden, als men hier niet op tijd bij is. Het is dan ook absoluut aan te raden om hier direct naar te laten kijken, hoe klein de blessure ook lijkt. Op deze manier kunnen ergere klachten namelijk voorkomen worden. Ook kan er door bijvoorbeeld een fysiotherapeut hulp bieden bij revalidatie zodat de klachten in het vervolg beperkt kunnen worden. De specialisten geven bijvoorbeeld advies over hoe de voeten af te rollen bij het hardlopen. Zo heb je er ook nog wat aan in de toekomst. Bekijk ook onderstaande video voor tips om je blessures te voorkomen:

Behandeling door de fysiotherapeut

Bij een blessure zullen de meeste mensen in eerste instantie een afspraak bij de huisarts maken. Dat is natuurlijk goed, dit is de eerstelijns hulp die noodzakelijk is. Bij sportblessures zal er meestal een doorverwijzing naar de fysiotherapeut gemaakt worden. Deze mensen specialisten zich in het bewegingsapparaat.

Dat is dus alles van de rug tot de knieën. In vrijwel alle dorpen en steden zijn meerdere fysiotherapeuten gevestigd. Meestal heeft u dan ook zelf de keuze om te kiezen waar u graag behandeld wilt worden. Fysiotherapie is in de meeste gevallen niet inbegrepen in de zorgverzekering, wel in veel aanvullende verzekeringen. De fysio zal in eerste instantie proberen om de klachten te verminderen. Er kan bijvoorbeeld gemasseerd worden, of oefeningen gedaan worden. Ook worden er vaak oefeningen mee gegeven om thuis uit te voeren. Een fysiotherapeut kan ook bepalen hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zijn en geeft advies om het herstelproces te versnellen.