Wat is rundercollageen?

rundercollageen

Rundercollageen wordt ook wel runderkraakbeen of rundercollageen genoemd. Gelatine is een vorm van gehydrolyseerd rundercollageen, wat betekent dat het in wezen een deel is van afgebroken collageen.

Waar komt rundercollageen vandaan?

rundercollageenHet is een natuurlijk voorkomend eiwit dat voorkomt in het kraakbeen, de botten en de huiden van koeien. Dit type collageen lijkt sterk op wat wij in ons lichaam hebben en levert een gezonde dosis collageen van type I en III.

Type I collageen en type III collageen zijn de belangrijkste bestanddelen van huid, haar, nagels, spieren, pezen, banden, botten, tandvlees, tanden, ogen en bloedvaten. Samen vormen type I en III collageen meer dan 90 procent van het collageen in ons lichaam.

Rundercollageen is rijk aan het aminozuur glycine, dat nodig is voor de opbouw van gezonde DNA- en RNA-strengen. Dit zijn de essentiële genetische bouwstenen voor goed functionerende lichaamscellen.

Glycine

Glycine is ook een van de drie aminozuren waaruit creatine wordt gevormd. Van creatine is bekend dat het een gezonde spiergroei bevordert en helpt bij de energieproductie tijdens trainingen. Tot slot levert rundercollageen ook het aminozuur proline. Proline speelt een cruciale rol in het vermogen van het lichaam om zijn eigen collageen te produceren.

Gehydrolyseerd rundercollageen

Gehydrolyseerd rundercollageen werd geproduceerd als voedingssupplement nadat wetenschappers geleerd hadden het lange keten triple helix eiwit in kortere stukken te breken en vervolgens de drie helixen van elkaar te scheiden. De resulterende korte individuele peptiden vormen gehydrolyseerd collageen.

Het onderzoek naar de waarde van collageen bij de behandeling van bot- en gewrichtsziekten zoals artritis gaat door, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat collageenhydrolysaat patiënten met artrose (OA) zou kunnen helpen.

Als je OA hebt, wordt het gewrichtskraakbeen stijf en verliest het zijn flexibiliteit. Deze achteruitgang in de gezondheid van de gewrichten maakt een lijder nog vatbaarder voor gewrichtsschade.

Is collageen veilig?

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat collageen hydrolysaat veilig is en verbetering geeft in sommige maten van pijn en functie bij mannen en vrouwen met OA of andere artritis. Omdat kraakbeen is opgebouwd uit collageen, is het logisch dat aanvulling met deze bouwsteen de sterkte en het raamwerk van het kraakbeen zelf kan helpen.

Collageen hydrolysaat (wat hetzelfde is als gehydrolyseerd collageen) is ook interessant als mogelijke medische behandeling voor osteoporose. Sommige onderzoekers geloven dat de hoge mate van veiligheid het een uitstekende langetermijn behandeling maakt voor artrose en osteoporose, die beide chronische aandoeningen zijn.

Als je aan een van beide aandoeningen lijdt, zou je rundercollageen moeten opnemen als onderdeel van je artritisdieet en/of osteoporosedieetbehandelplan.

Rundercollageen helpt je darmen

Collageen bevat vitale aminozuren, waarvan is aangetoond dat ze gunstig zijn voor het hele maag-darmstelsel. Dat omvat zowel de maag als de darmen. Studies tonen aan dat een van deze aminozuren, glycine, de spijsvertering verbetert door het maagzuur te verhogen. Dit zuur is een essentiële spijsverteringsvloeistof die in de maag wordt geproduceerd.

Door het gebruik van collageen om lage maagzuurniveaus te verhogen, ben je in staat je voedsel beter te verteren, wat lastige brandend maagzuur en gastro-oesofageale refluxziekte kan voorkomen en helpen. Het kan ook helpen bij het leaky gut syndroom en inflammatoire darmziekten, waarbij ook een laag maagzuur een rol speelt.

Onderzoek wijst uit dat glycine ook helpt bij het ontgiften, wat uitstekend is voor zowel je spijsvertering als je algehele gezondheid. Glycine is in feite een van de voorloper-aminozuren van glutathion, een belangrijke antioxidant en ontgifter in het lichaam.

Collageen helpt de spieren

Rundscollageen is een structureel eiwit dat in koeien voorkomt, dus het is inherent een superhoge eiwitbron. Meer specifiek bevat rundercollageen type I en III collageen, wat de beste soorten collageen zijn om te consumeren als het gaat om training en spierherstel.

Collageen type I en III ondersteunen specifiek de pezen en ligamenten die je bij elke training gebruikt. Door collageen voor en na de training te consumeren, kun je je lichaam helpen beter en sneller te herstellen van allerlei soorten lichamelijke inspanning.

Runderpericardium wordt ook op grote schaal gebruikt in medische toepassingen, waaronder bioprothetische hartkleppen, duralisatie, bot- en tandmembranen en chirurgische ondersteuning. Omdat het grotendeels uit collageen bestaat, is runderbaarmoederhalsvlies zowel sterk als elastisch.

Gelyofiliseerde rundercollageenmatrix is zelfs gebruikt voor postoperatieve wondgenezing. Uit een proefonderzoek bleek dat type I rundercollageen matrix een veilig, gemakkelijk verkrijgbaar alternatief bood voor traditionele methoden van second intention healing.

Een andere studie concludeerde echter dat het gebruik van varkenscollageen (van een varken) niet zo veilig lijkt, aldus het onderzoek.

Rundercollageen laat je lekker slapen

Het meest voorkomende aminozuur in collageen is glycine, een immunonutriënt dat een gezonde ontstekingsreactie ondersteunt en ook een diepere, meer herstellende slaap bevordert. Studies bij mensen en dieren hebben aangetoond dat glycine neurotransmitters beïnvloedt op een manier die een betere slaapkwaliteit bevordert, waardoor rundercollageen een natuurlijk slaapmiddel is.

Bij dieren tonen de bevindingen aan dat orale toediening van glycine de extracellulaire afgifte van serotonine in de prefrontale cortex verhoogt. De resultaten van drie menselijke proeven tonen aan dat glycine de slaapkwaliteit op een subjectieve en objectieve manier verbetert, zonder ernstige bijwerkingen.

Een mooiere huid dankzij collageen

Bij inwendig gebruik kan collageen echt de algehele gezondheid van je huid verbeteren, waardoor het een uitstekend natuurlijk huidverzorgingsproduct is. Het helpt bij de vorming van elastine en andere bestanddelen in de huid die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de jeugdige teint, textuur en uitstraling van de huid.

Collageen wordt toegeschreven aan het helpen verminderen van de zichtbare tekenen van rimpels, het verminderen van wallen en het bestrijden van diverse andere tekenen van veroudering.

Veel mensen melden een afname van cellulitis bij het eten van voedingsmiddelen en supplementen die collageen bevatten, omdat cellulitis ontstaat door een gebrek aan bindweefsel, waardoor de huid zijn stevige tint verliest.

Kortom het mag duidelijk zijn: rundercollageen is zeker een interessant supplement voor mensen met bovenstaande uitdagingen.