Voor lange tijd met pijn omgaan

Als je denkt aan pijn, dan denk je vaak aan iets van tijdelijke aard. Je stoot je teen, slaat met een hamer op de duim of iemand geef je een dreun. Deze pijnen zijn inderdaad vaak van tijdelijke aard. Je voelt het eventjes en na verloop van tijd gaat het vanzelf weer weg. Er zijn echter ook mensen die dagelijks met pijn moeten leven. We spreken dan van chronische pijn. Mensen die last hebben van dystrofie kunnen dit soort pijn bijvoorbeeld ervaren.

De klachten moeten dan minimaal 3 maanden aanwezig zijn. Dagelijks moeten leven met deze pijn kan het leven van iemand flink op de kop zetten. Het werk, sociale contacten en de huishouding kunnen hier flink onder komen te lijden. Welke mogelijkheden zijn er als iemand met chronische pijn te maken heeft?

Pijn kan in diverse delen van het lichaam aanwezig zijn. De rug is een veel voorkomende plek, maar ook de handen of gewrichten (in het geval van artrose) zijn plekken waar mensen te maken krijgen met chronische pijn, bij artrose kan pijnbestrijding helpen om de klachten te verminderen. Het is altijd belangrijk om een arts te bezoeken met deze klachten. In veel gevallen zal er onderzoek moeten plaats vinden om te bepalen waar deze klachten precies vandaan komen.

Ook kunnen er bijvoorbeeld pijnstillers voorgeschreven worden om de symptomen (de pijn) te verminderen. In het geval van veel klachten in de rug, kan het zijn dat er een fysiotherapeut wordt aangeraden of kan er worden gekeken naar andere therapieën. Er zijn veel vormen van chronische pijn die kunnen voorkomen. Het is dan ook belangrijk om hier advies op maat van te krijgen door een arts.

Dit artikel bevat geen medisch advies.