HSP zijn hoeft zeker niet enkel negatief te zijn

Wellicht heeft u de term hooggevoeligheid of HSP wel eens gehoord. Dit zijn mensen die gevoeliger zijn dan andere mensen. De term is in het leven geroepen door Elaine N. Aron PhD. Volgens haar valt ongeveer 1 vijfde van de bevolking hieronder. Een aanzienlijk percentage dus.

ontspanningDe kans dat jij HSP bent of iemand kent die HSP is, kan dus flink oplopen. Sommige mensen denken dat dit een ziekte is of iets negatiefs. Alhoewel er negatieve kanten kunnen zitten aan hooggevoelig zijn, kan het ook erg positief zijn. In dit artikel een aantal eigenschappen die de meeste hooggevoelige personen bezitten.

Zeer intuïtief – Als HSP voel je sferen goed aan. Je kunt situaties goed inschatten en ook gemakkelijk aanvoelen of iemand oprecht is, dit kan in veel situaties in je voordeel werken. Probeer op je gevoel af te gaan.

Aanvoelen hoe de ander zich voelt – Doordat je hooggevoelig bent, voel je vaak goed aan hoe iemand zich voelt. Je kunt je gespreksstof hier vervolgens op aanpassen. Maar je kunt je ook goed inleven in iemand anders zijn posities. Bepaalde adviserende beroepen kunnen dus goed bij je passen.

Goed alleen kunnen zijn – Als HSP vindt je het geen enkel probleem om alleen te zijn. Sterker nog, je vindt het erg prettig. Voor jou lijkt dit heel normaal, maar anderen voelen zich vaak snel eenzaam wanneer ze alleen zijn.

Harde werker – Als de omstandigheden goed zijn, dan ben je een heel erg harde werker. Je kunt compleet opgaan in je werk en zeer productief zijn. Dat is alleen wanneer de omstandigheden goed zijn. Wordt je veel gestort of zijn er veel omgevingsgeluiden? Dan kan de productiviteit minder worden. Probeer dus altijd om goede werkomstandigheden te creëren voor jezelf.

Ben jij HSP of heb je het idee het te zijn? Doe dan eerst de HSP test op het internet om te kijken of je het mogelijk kunt zijn. Op het internet zijn tevens vele tips te vinden om hiermee om te gaan.

Ook als je het vermoeden hebt dat je partner een HSP is, dan kan het voordelen bieden om je erin te verdiepen. Op deze manier kun je de ander iets beter begrijpen en misschien soms wat begrip tonen voor zijn of haar situatie. Het kan dan een stuk gezelliger worden in huis!

Meer informatie over dit onderwerp lees je op: http://www.addkenmerken.net/hoog-sensitief-persoon-hsp/