Heeft jouw MKB bedrijf al een boekhouder?

Nederland is een ondernemend land. Ieder jaar starten en vele nieuwe bedrijven. Soms zijn het mensen die bijvoorbeeld als ZZP’er aan de slag gaan, maar ook mensen die het direct een stuk groter aanpakken, of bijvoorbeeld een bestaand bedrijf overnemen om het vervolgens verder uit te gaan bouwen. Natuurlijk slaagt niet ieder bedrijf. De hulp van een Zoetermeer boekhouder kan wel hulp bieden om de kans van slagen te verhogen.

Focus van de ondernemer

Als ondernemer ben je waarschijnlijk niet te veel bezig met de randzaken, je focust je waarschijnlijk op het beste product of dienst aanbieden aan je klanten. Uitstekend natuurlijk, want in de basis gaat het ondernemer daar natuurlijk ook over. Er zijn echter ook hele belangrijke zaken waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Vooral op het financiële vlak.

Dat je als ondernemer liever niet bezig bent met de cijfertjes is natuurlijk logisch, maar er moet wel rekening mee gehouden worden. Wat zonder centjes kun je de tent niet draaiende houden. Bij kleinere bedrijven doen ondernemers de boekhouding vaak zelf. Het is als ondernemer zeker een goed idee om een basis kennis over het boekhouden te hebben. Maar je kunt natuurlijk veel beter met dingen bezig zijn die het bedrijf laten groeien. Een boekhouder inschakelen is dan ook een logische stap. Vaak kun je voor een paar honderd euro per maand een boekhouder een aantal uren inhuren. Is je organisatie al wat verder kun je natuurlijk ook overwegen om een boekhouder als personeelslid in dienst te nemen.

Boekhouder kost geld?

Een boekhouder kost dan misschien wel wat geld, maar in veel gevallen kent een boekhouder alle regels op het gebied van belastingen en dergelijke natuurlijk een stuk beter dan jij als ondernemer. De Administratie uitbesteden is dus een goede optie. Door bijvoorbeeld slim je kosten uit te spreiden of te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen kun je mogelijk geld besparen. Het daarom ook absoluut aan te raden om als MKB ondernemer een boekhouder te hebben, of dat niet een externe boekhouder is of dat je iemand aanneemt hiervoor.